Marsikdo od nas se je vsaj zanimal, če ne tudi poskušal sam sestaviti računalnik. Verjetno se je ustavilo že pri ohišju saj je teh malo morje in cene lahko rastejo v nebo. V svoji karieri sem sestavil že veliko število računalnikov in lahko vam garantiram, da je ohišje s pravimi dimenzijami in predvsem prostoru za vgradnjo komponent najpomembnejše za začetek prave sestave, videza in hlajenja.

Na voljo sem imel poiskusiti ohišja od res nizkih cen pa vse do znatno visokih in moram priznati, da ni pomembno samo to, koliko ohišje dejansko stane (res je, da je dražje boljše, tudi v sami strukturi kovine, ampak saj ga ne bomo metali iz bloka, mar ne?), ampak je predvsem pomembna tudi funkcija, lega lukenj, prostor za lahko vgradnjo, lega ventilatorjev ipd.

In vendarle sem odkril trenutno meni najljubše ohišje do zdaj in kar je najpomembnejše, da sploh ne spada med draga ohišja, ampak nekje cenovno dostopna za vse in lahko ga ocenim kot profesionalnega, odlične oblike, dovolj prostora tudi za vodno hlajenje in predvsem elegantnega izgleda in povrh vsega na voljo v petih barvah! Naj vam podrobneje predstavim ohišje Focus G – Mystic – v mojem primeru mistične rdeče barve.

Focus G-Mystic Red

KRATEK PREGLED OHIŠJA

Kot sem že omenil je podjetje Fractal Design izdalo ohišje Focus G-Mystic, ki je praktično cenovno dostopen vsem saj se cene ohišja gibljejo okoli 60-ih evrov. Na voljo je v petih barvah in sicer v črni, beli, nebeško modri, mistično rdeči in sivi. Poskrbljeno je za odlično hlajenje, možnost vgradnje vodnega hlajenja zgoraj in o nakupu sta spredaj že dva bela ventilatorja za vnos svežega zraka v ohišje. Ohišje sprejema do velikosti ATX matične osnovne plošče, tako, da bo praktično vsaka osnovna plošča primerna.

Serija Focus G-Mystic ima odlične možnosti vgradnje komponent, urejanje kablov, stranico iz pleksi stekla, odlično lego vgradnje diskov, možnost vgradnje ventilatorjev na vrhu 120 mm ali 140 mm. Poudaril bi tudi možnost vgradnje procesorskega hladilnika do 165 mm, ter grafične kartice do dolžine 380 mm. Torej, če vam je vizualno in po opisu všeč vljudno vabljeni k branju bolj podrobnega opisa.


GLAVNE ZNAČILNOSTI

 • Na voljo v črni, beli, nebeško modri, mistično rdeči in sivi barvi
 • Velika pleksi prozorna stranica
 • Dva prednaeščena Fractal Design Silent Series LL 120mm bela LED ventilatorja
 • Šest skupnih ventilatorskih položajev za pretok zraka
 • Podpora za visoke procesorske hladilnike, radiatorje do 280 mm ali dvojne 240 mm radiatorje
 • 18 – 25 mm prostora za napeljavo kablov
 • Podpora za grafične kartice do 380 mm dolžine
 • Dva univerzalna pogona z vgrajenimi “anti-vibracijami”
 • Sprednja V/I plošča vključuje USB 3.0, 2.0 in avdio priključke
 • Vključena je podpora za ključavnico Kensington, nosilec za ključavnico proti kraji in ponovno nameščeni pokrovi razširitvenih odprtin
 • Sprednji, zgornji in osnovni filter za dovod zraka za vzdrževanj brez prahu
Podrobne specifikacije ohišja Focus G in Focus G mini

https://www.fractal-design.com/home/product/cases/focus-series/focus-g-mystic-red


ZUNANJI IZGLED IN VSEBINA

Ko sem dobil paket, je kot vsako ohišje zaščiteno tako, da ima pri strani 2 debela stiroporja, ki ščitijo ohišje pred dostavo, kar mi je bilo pa najbolj všeč pa je to, da je na vrhu same škatle dosti prostora do ohišja. To pomeni, da ni tiste velike nevarnosti, da bomo popraskali ohišje, saj po navadi od vsega navdušenja kar zarežemo z nožem. Tu je manjša verjetnost, saj je do ohišja nekih 5-7 cm.

Dovolj prostora, da odrpemo vsebino brez poškodb ohišja

Ko končno dobim ohišje ven (namreč je kar na tesno) in odprem stranico, me notri pričaka še majhen paketek z vsebino vijakov, vezic in še nepričakovano “križni” nastavek za matice osnovne plošče – pohvalno, saj marsikdo doma nima izvijača za te nastavke (in v tem ohišju, se vijačijo precej na težko, tako da ročno ne bi uspeli).ZUNANJOST

Ko je ohišje zunaj šele dejansko vidim, kaj je na njem tako posebnega. Namreč ohišje je narejeno iz dokaj močne kovinske strukture obarvano na prelepo mistično rdečo barvo. Spredaj je prostor za dve 5.25” enoti. Ohišje nima vrat in roko na srce jih tudi ne pogrešam, saj tako nebi imeli pregleda na sprednja dva bela led ventilatorja. Sprednji panel ima 1x USB 3.0 in 1x USB 2.0 priklop in avdio priključke.

Na zadnji strani imamo prostor še za 120 mm ventilator in 7 razširitvenih mest. Na dnu je prostor za napajalnik, ki je lahko brez težav dolžine do 175 mm saj ima Focus G-Mystic res pametno postavitev lukenj za vse priključke za razliko od mnogo drugih ohišij istega cenovnega razreda.

Pohvaliti moram tudi zadnjo zadnjo stran, kjer je dovolj velika odprtina za še tako zahtevne namestitve procesorskega hladilnika. Odlična je spodnja luknja, ki je dovolj velika za vse kable od napajalnika in najbolj pohvalna pa je luknja čisto na vrhu za 4/8 pinsko napajanje za procesor!Velikokrat sem se srečal s težavo, ko že namestim procesorski hladilnik, rame ter priklopim front panel, pride na vrsto tudi 4/8 pinsko napajanje za procesor in tu nastopi težava saj so hladilniki po navadi tako veliki in široki.

Zato je težko dostopati do priklopa in kar je najhuje je to, da osnovna plošča tisto luknjo v veliki večini primerov pokrije (če govorimo o ATX plošči). Pri Focus G-Mystic, te težave ni, kajti vzeli so še dodatne 3-4 cm nad koncem matične plošče, kar je dovolj za napajanje, le pravi napajalnik moramo izbrati (z dovolj dolgimi priklopi).


SESTAVLJANJE RAČUNALNIKA

Vse zgoraj naštete prednosti nam pomagajo, da je sestava novega računalnika v ohišju Focus G- Mystic res preprosto. Ena izmed meni glavnih stvari je ta, da so vsi kabli, ki vodijo iz “Front Panela”, do plošče v črni barvi (brez barvnih PWR, Reset, HDD, LED kablov, kot pri velikih ohišjih), kar pomeni, da že v osnovi je videz naravnost eleganten.

V ohišju nas pričaka elegantna škatla z vsemi potrebnimi vijaki

S samo namestitvijo I/O Shielda (zadnje plošče od matične) ni bilo nobenih težav, v luknjo se uleže zelo elegantno ter preprosto in ne kot v določenih ohišjih, kjer je potrebno tudi malo sile. Sam prakticiram, da najprej namestim procesorski hladilnik in rame ter nato vse skupaj z osnovno ploščo zavijačim v ohišje. Tudi tu ni bilo nobenih posebnih nevšečnosti. Sledil je napajalnik, ki ima dovolj prostora, da sem kable priklopil po namestitvi (modularni).

Nato je sledil Front panel priklop in sicer poudariti moram, da je ekipa Fractal Design upoštevala meni osebno najhujši del pri sestavljanju, in sicer: “Kam za vraga potegniti USB in Audio kabel, da zavzame čim manj prostora in, da se čim manj vidi.

Večinoma imajo vsa ohišja takoj nad napajalnikom luknjo, ki je namenjena temu, ampak težava je v tem, da velika večina napajalnikov ta del pokrije ali pa je res na tesno in pride do poškodbe kabla. Tudi tu se ohišje Focus G-Mystic izkaže v svoji inovativnosti in odlični obliki, kajti četudi smo že predhodno namestili napajalnik, imamo še vedno dovolj prostora za ta dva kabla.

Torej sledil je le še zaključek in sicer Grafična kartica, ter malo ”estetske” preureditve in voilà, naše novo ohišje za slabih 60,00€ je nared!ZAKLJUČEK

Torej ohišje Focus-G Mystic je zasnovano tako, da si ga lahko privošči vsak saj se mi zdi cena za tako ohišje razumna in vredna svojega denarja. Kovina, čeprav deluje robustno na videz je tanka, pleksi steklo je poceni verzija za stranico (glede na to, da lahko dobimo za podobno vsoto tudi kaljeno steklo, vendar precej manjše ohišje), ter možnosti shranjevanja podatkov (diskov) so nekoliko omejene.

Vendar če pomislimo za 60,00 €, ki je nek srednji rang cen za ohišja dobimo odlično ohišje. Možnost vgradnje diskov je samo dva HDD ali 2 SSD-ja, preseneča pa me možnost vgradnje dveh 5,25″ enot. Pogrešam regulator vrtljajev ventilatorjev, ampak v tem cenovnem razponu ga je tudi težko dobiti. Dva sprednja LED ventilatorja sta preprosta (če imamo možnost) nastavljiva v BIOSU na 400 vrtljajev in tako boste imeli lepo ravnovesje med pretokom zraka in tišino.

Clean look

Focus-G Mystic ohišje je v svoje cenovnem razredu do zdaj pri meni pustilo zelo dober vtis. Kot sem že večkrat povedal, ima precej dobrih lastnosti, kot so npr. odlična lega lukenj, dovolj prostora za preprosto sestavo ipd. Ima tudi nekaj slabih lastnosti kot npr. vgradnja samo dveh diskov, pleksi steklo ipd. Ohišje ima estetsko zelo lepa nizkofrekvenčna LED ventilatorja, ki ohišju dodata še piko na i. Ohišje je tudi bogato z odstranljivimi filtri za prah in ima že brez nadgradnje dober pretok zraka.

POCENI IN KVALITETNO

Za tiste, ki bi želeli imeti odličen pretok zraka predlagam nakup dodatnega 120 mm nizkofrekvenčnega ventilatorja in ga namestite zadaj, tako da zrak potiska iz ohišja ( po možnosti BEL led ) in tako ustvarite pravo zverino! Focus-G Mystic mogoče ni popolna izbira za vsakogar, vendar je po mojem mnenju zaradi izbire barv in vsega naštetega daleč najboljša izbira za srednji rang ohišij. Če ste eden tistih, ki bi radi imeli lepo elegantno ohišje in hkrati ne želite zapraviti veliko denarja zanj je to definitivno prava izbira za vas.

P.S. – Imamo ga v vseh barvah (pošlji povpraševanje)

mailto:info@venum-pc.si