Dosegljivi vsak delovnik od 8h do 19h.

5 razlogov zakaj Vivaldi

January 26, 2022

Večina vseh uporabnikov računalnika, pametnih telefonov, pametnih televizorjev in vseh ostalih naprav, katera nam omogočajo brskanje po spletu uporablja najbolj znanega giganta Googla. Ker je Google res ogromno podjetje in ima v lasti res veliko število aplikacij, lahko rečemo, da je Google dejansko povsod okoli nas in da Google ve zelo veliko o nas samih.

Najverjetneje uporabljate tudi sami Google Chrome aplikacijo za brskanje po spletu in daleč od tega, da bi z njo bilo kar koli narobe, le menim, da obstajajo tudi boljše alternative.

Verjetno ste opazili, ko se prvič vpišete v brskalnik (kjerkoli) s svojim Gmail računom, vas bo Chrome samodejno pustil vpisane brez, da vas o tem vpraša za vaše soglasje, ne glede na to, ali se hočete vpisati v brskalnik ali ne. Znano je tudi, da Google vedno več hoče vedeti o nas, zato dejstvo, da nas samodejno vpiše v brskalnik, ne preseneča, saj hoče vedeti, kaj delamo in iščemo po spletu.

Večina nas na to odgovori: »Naj gleda, saj nima kaj videti«.


VELIKI BRAT TE OPAZUJE

Google, poglej moj prstni odtis, rojstne podatke, sliko obraza, naslov, lokacijo, časovnico ( Kje sem, koliko časa sem se zadržal na določenem mestu, s kom sem… ), me ne zanima. Tisti, ki pa tega ne želite in raje brskate po spletu z mislijo, da vam nihče ne bo gledal pod prste, vam priporočam uporabo Tor brskalnika.

Če pa želite dodati temu še moderni videz, odlično prilagodljivost uporabniku in brskalnik za najzahtevnejše pa morate poskusiti brskalnik Vivaldi. Sam sem uporabnik Vivaldija približno pol leta in moram priznati, da sem na začetku od vse te dolge uporabe Google Chroma imel kar nekaj dileme, saj kot vsak nov program potrebujemo nekaj časa, da se ga naučimo in navadimo. Toda zdaj, če je le možno uporabljam Vivaldi vedno saj je varnejši, elegantnejši in tudi odlične dodatke vsebuje.


1. ZAČETNA STRAN

Ekipa Vivaldija se je resno lotila prilagajanje svojega brskalnika uporabniku namreč poleg tega, da lahko menjamo ozadje našega začetnega zaslona imamo možnost dodajanja »zaznamka v Hitro izbiro«, ki potem deluje kot nekakšna bližnjica najpomembnejših naših naslovov, katere hočemo, da so nam čim bolje dostopni in le tem lahko dodamo še svoje lastne slike! Vse skupaj zgleda naravnost tako kot smo si sami zamislili in postavili.

Poleg tega lahko na tem začetnem zaslonu ustvarimo več podmap zavihkov, ter si s tem ustvarimo pregled vseh zaznamkov na enem področju, lahko bi rekel, da je videz kot nekakšno namizje v brskalniku z vsemi potrebnimi zaznamki. In če nam slika preprosto ni dovolj, lahko uporabimo tudi animirano ozadje!


2. ZAZNAMKI V ZAZNAMKU ZAZNAMKA

Sliši se zelo komplicirano pa je le nasprotje tega. Namreč če ste internetni guru in iščete veliko stvari po spletu ter jih potem tudi primerjate vam po vsej verjetnosti, kdaj zmanjka » še en dodaten ekran ». Vivaldi je to rešil tako, da nam lahko na eni strani prikaže vse zavihke (v mojem primeru so to trije, testiral pa sem do sedem zavihkov naenkrat). Več zavihkov na enem zaslonu v Vivaldiju prikažemo tako, da držimo tipko Ctrl in označimo vse želene zavihke in nato desni klik ter Prikaži 3 zavihke.

Enostaven pogled zaznamkov

Z zavihki se lahko igramo tudi tako, da zlagamo več zavihkov v enega in tako ustvarimo kot neke podmape ali pa potegnemo »url vrstico« malo nižje in imamo pregled vseh odprtih zavihkov, kot prikazuje na sliki. Možnost predogleda zavihka nam seveda omogoča precej lažji pregled strani, če mogoče ne vemo, kateri zavihek točno je bil, ko smo nekaj iskali. Spodaj desno imamo tudi možnost, kako želimo imeti zavihke postavljene. Vivaldi ima še eno odlično lastnost, ki je na začetku nekoliko moteča, dokler se ne naučimo »pospravljati za seboj« in zapirati vse odlične razširitve, ki nam jih brskalnik ponuja. Namreč vedno nas ob skrajni levi strani spremlja panel, ki vsebuje zaznamke, prenose, zgodovino, okno in dodamo lahko še spletni panel.

Okno preprosto zapremo tako, da ponovno kliknemo na eno izmed izbranih bližnjic in ponovno imamo dovolj prostora za brskanje po spletu. Če vam le ta gre na živce, jo lahko popolnoma skrijete na ikoni, ki je v skrajnem levem kotu spodaj ali pa s tipko F4.


3. ODLIČNI SPLETNI PANEL!

Eni izmed meni najljubših lastnosti, ki jih ponuja Vivaldi pa je zagotovo spletni panel. Več, ali manj ima vsak uporabnik Facebook, Instagram ali Twitter, zato verjetno želimo, da je le ta vedno pri roki, ko nam kdo napiše sporočilo ali všečka našo sliko. Ekipa Vivaldi je zato poskrbela, in ko smo npr. na Facebook strani, kliknemo desni klik in izberemo v meniju – »Dodaj stran na spletni panel«. Tako se nam odpre panel z Facebookom, ki je vedno pri roki.

Levo spletni panel, ki ga zapremo s tipko F4.

Naj opozorim samo to, da je trenutni Facebook optimiziran kot mobilna verzija zato, če bomo hoteli uporabljati Messenger (sporočila) nam bo le ta zahteval da naložimo aplikacijo, vendar ker ne uporabljamo telefona, to ne bo mogoče, zato na levi strani z desnim klikom ikone Facebook prikažemo namizno različico. Ko ga preprosto ne potrebujemo, ga skrijemo s tipko F4 (odlična stvar, če za naših hrbtom zaslišimo šefov glas, kajne?)


4. ZAJEM ZASLONA

Vivaldi nam ponuja tudi priročno in hitro zajemanje slike. Odločimo se lahko med dvema najbolj uporabljenima formatoma, in sicer PNG ter JPEG. Spodaj desno, kjer imamo že prej omenjeno možnost postavitve zavihkov je ikona fotoaparata, ki nam zgolj z dvema klikoma omogoča zajem celotne strani. Velikokrat pa potrebujemo le del vsebine ali sliko na strani in hvale vredno Vivaldi omogoča tudi to.

Enostaven zajem slike

Brskalnik Vivaldi nam zelo olajša pot slike saj nam samodejno, ko sliko zajamemo, odpre mapo, kjer se slika nahaja.


5. NASTAVITVE PO NAŠIH ŽELJAH

Vivaldi kot omenjeno ima res ogromno možnosti prilagoditve za posameznega uporabnika. Že res, da si za to moramo vzeti kar nekaj časa, ampak ta čas nam bo še kako dobro povrnjen. V nastavitvah brskalnika Vivaldi imamo res pester izbor urejanja od samega videza do hitrih ukazov s tipkami.Na željo posameznika nam Vivaldi omogoča bogat izbor videza, urejanje barv v ospredju, ozadju, poudarek, zaobljene robove …

Na željo posameznika nam Vivaldi omogoča bogat izbor videza, urejanje barv v ospredju, ozadju, poudarek, zaobljene robove …Meni osebno pa se najbolj dopadejo hitre tipke, ki jih lahko urejamo po svoje in teh je res ogromno. Ni boljšega kot pa redko kdaj umakniti roke iz tipkovnice in hkrati opraviti 70 % dela in to zelo hitro in preprosto, ko si enkrat zapomnimo vse bližnjice, ki smo jih ustvarili. Preklop med zavihki še nikoli ni bil tako preprost.

Definitivno bi poudaril hitri ukaz F2, ki nam omogoča iskanje po zavihkih, ki so trenutno odprti in nam še spodaj izpiše vse ukaze, ki so nam trenutno na voljo, ter npr. CTRL + Z če smo po pomoti zaprli zavihek. Potem je tu še npr. F8, ki nam samodejno označi url naslov in z znanim CTRL+C naslov kopiramo in prilepimo, kamor želimo. Priročno kajne?


ZAKLJUČEK

Nikakor ne morem reči, da je Chrome slaba izbira, vendar pa definitivno lahko trdim, da me je Vivaldi prepričal o uporabi na veliko področjih. Predstavil sem jih samo nekaj, katere so po mojem mnenju najbolj izstopajoče, vendar če se poglobite, imate še veliko neomenjenih možnosti.

Naj poudarim, da je Vivaldi narejen na enaki platformi kot Chrome in vsi vtičniki, ki jih uporabljate v Chromu delujejo tudi na tem brskalniku, zato to ni opravičilo, da ne poskusite tega odličnega spletnega brskalnika.

Res je, da Vivaldi ni brez napak, lahko rečem da je malenkost počasnejši od Chroma, kar je po vsej verjetnosti posledica vseh vizualnih učinkov. Vivaldi je trenutno v odlični fazi razvoja zato od njih pričakujem še kar nekaj dobrih lastnosti in ena izmed teh je definitivno uporaba tudi na mobilnih in tabličnih računalnikih Android. Novost naj bi bila nared za vsakdanjo uporabo konec letošnjega leta, predstavljala pa bo neposredno konkurenco predvsem mobilnemu spletnemu brskalniku Chrome. Mobilni spletni brskalnik Vivaldi naj bi bil namenjen bolj izkušenim uporabnikom, ki bolj kot ne prisegajo na brskalnike, ki jih lahko popolnoma prilagodijo njihovim zahtevam in potrebam, predvsem pa na račun raznovrstnih dodatkov.

DELOVNI ČAS

Računalnike prevzemamo vsak delavnik
po dogovoru z našim serviserjem.

Dopoldan med 10. in 14. uro
Popoldan med 15. in 19. uro
envelopephonemap-marker
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram