Dosegljivi vsak delovnik od 8h do 19h.

Najboljši spletni brskalniki 2022

January 26, 2022

Pravi spletni brskalnik nam lahko doprinese velike razlike med vsakdanjim brskanjem po spletu, četudi je naša prioriteta hitro delovanje ali pa boljša varnost. Veliko ljudi ne usmeri pozornosti na to kateri spletni brskalnik izbrati ampak izberejo enega in potem ostanejo pri njem, ker so se nanj pač navadili. Konec koncev, kaj ima to veze dokler nam spletni brskalnik omogoča surfanje po spletu?

Katerega izbrati ? 🤔

Večinoma težko spreminjamo svoje navade. Spletni brskalnik, katerega trenutno uporabljate je za vas verjetno najboljši, ste pa zagotovo že slišali, da obstajajo tudi drugi kajne?


Chrome je očitni zmagovalec, vendar je temu res tako? Zadovoljuje vse vaše potrebe? Samo spomnimo se kako se je Mozilla Firefox pobrala iz tal saj je verzijo Quantum namestilo več kot 170 milijonov uporabnikov. Po drugi strani pa imamo tudi odlične prilagodljive brskalnike kot npr. Vivaldi brskalnik.

V nadaljevanju vam bom predstavil 6 najbolj uporabnih in najboljših, sami pa presodite kateri vam najbolj odgovarja. Ker večina uporabnikov uporablja sistem Windows sem se osredotočili samo na spletne brskalnike, ki so podprti za ta operacijski sistem.

** Testirali smo preko Speedometer 2.0 in MotionMark 1.1

1. Vivaldi


" Ustvari spletni brskalnik po svojem okusu z unikatno platformo in bližnjicami. "

POSEBNOSTI

✔️ Zelo prilagodljiv

✔️Kreativen izgled

Ni najhitrejši


Bila je zelo težka odločitev med brskalnikoma Chrome in Vivaldi ampak na koncu pripisujem zmago Vivaldi-ju.

Večina nas veliko časa preživi na spletu in tukaj je ekipa Vivaldi zavihala rokave, ter nam omogočila čim bolj enostavno in našim željam prilagojeno izkušnjo. Ko prvič namestimo Vivaldi in ga odpremo, nas brskalnik najprej vpraša katero izmed 6 atraktivnih tem bi želeli, kje želimo imeti zavihke in kakšno želimo imeti ozadje. Lahko bi rekli, da je celoten izgled in postavitev odvisna od nas. Spletne strani so lahko prikazane tudi na stranskem panelu, zajamemo lahko sliko brskalnika ipd.Večina brskalnikov podpira bližnjice tipk, ampak Vivaldi je šel še korak dlje in nam omogočil res ogromno število bližnjic, ki jih lahko urejamo sami. Sam brskalnik je zgrajen na Chromium sistemu, kar pomeni da vse vtičnike in razširitve, ki jih uporabljate v Chromu lahko uporabljate tudi tu.

Povzetek 📢

Dokaj hiter, prijazen do uporabnika, zelo prilagodljiv in definitivno moja izbira spletnega brskalnika v letu 2019. Na začetku je prilagoditev malo zahtevnejša vendar, ko enkrat postavimo vse tako kot smo si zamislili in se navadimo, bodo prejšnji brskalniki postali preteklost – no vsaj tako je bilo v mojem primeru.

P.S. Podrobneje o Vivaldi spletnem brskalniku sem že pisal in sicer v članku 5 razlogov zakaj Vivaldi.

2. Chrome


" Če imaš enostavno preveč pomnilnika potem uporabljaj Chrome. "

POSEBNOSTI

✔️ Hitro delovanje

✔️ Veliko število razširitev

Požrešen pri pomnilniku (RAM)


Enostavnost, je ena izmed glavnih lastnosti zakaj je Chrome pristal na drugem mestu. Poleg hitrosti imamo neskončno možnosti za razširitve na tem brskalniku. Poleg razširitev nam Chrome ponuja tudi spletno iskanje, sinhronizacijo in pa zaščito. Iskanje preko Googla s svojim G-mailom ni bilo še nikoli tako enostavno če le temu dovolimo vse sinhronizacije in naše vedenje na spletu ( gesla, zaznamki, zgodovina, iskalni podatki..). Pa je to res dobra stvar?

No, ni vse zlato kar se sveti. Chrome je znan po tem, da je najtežji in hkrati najbolj požrešen spletni brskalnik. To pomeni, da za svoje delovanje uporablja precej pomnilnika – sploh kadar imamo odprtih več zavihkov. Če imamo slabši računalnik zgolj z 4-mi gigabajti pomnilnika hitro pride do počasnejšega delovanja celotnega sistema.

Povzetek 📢

Dokaj hiter,  zelo prijazen do uporabnika ter verjetno izbira za večino uporabnikov. Glavna prednost je sinhronizacija in poenostavljeno delovanje (že leta ga uporabljamo), slabost pa velika poraba pomnilnika.

3. Opera


" Podcenjen spletni brskalnik za tiste s slabšo internetno povezavo. "

POSEBNOSTI

✔️ Odličen turbo način delovanja

✔️ Vgrajen AD-blocker

Precej manj razširitev


Spletni brskalnik Opera je na trgu že 22 let in nikoli ni presegel več kot 6% na trgu in tako ostaja še vedno dokaj malo uporabljen spletni brskalnik, kar je daleč od tega, da je slabši od konkurenc. Žalostno je, da spletni brskalnik Opera ustvarja samo 1% spletnega trga saj je dejansko res odličen brskalnik.

Zelo hitro se zažene, uporabniški vmesnik je neverjetno enostaven in preprost a hkrati zelo prijazen do uporabnika. Še več, na testih se je odrezal za najhitrejšega. Do tega rezultata je pripeljal Operin turbo boost način delovanja – ta deluje tako, da kompresira naš promet, ga preusmeri preko Opera strežnikov, kar znatno pospeši delovanje samega brskalnika.

Za Opero lahko dejansko rečemo da je kot nekakšen brezplačen VPN ponudnik, saj dejansko kriptira naš IP naslov in podatke, ko brskamo po spletu. Najboljša lastnost tega brskalnika pa je to, da ima že vgrajen AD-blocker, ter varčevanje baterije, ki obljublja daljše brskanje po spletu preko naprav.

Povzetek 📢

Če torej ne zaupate zasebnosti Chroma in imate težave z pomnilnikom, hkrati pa ne potrebujete veliko razširitev potem je Opera prava izbira za vas. Ne le, da je med našimi testi najhitrejši brskalnik, ponuja tudi vgrajen AD-blocker, skrbi za varnost in ima odličen uporabniku prijazen videz. Zaradi razširitev in dobre hitrosti se je uvrstil na naše 3. mesto in je hkrati naša alternativa Vivaldija.

4. Mozilla FireFox


" FireFox je ponovno nazaj v igri in se počasi povzpenja po lestvici navzgor. "

POSEBNOSTI

✔️ Precej hiter

✔️ Ne uporablja veliko sistemske moči

Slabša kompatibilnost


Zadnja posodobitev je bil največji preskok za spletni brskalnik Firefox v 13-ih letih in je naravnost fantastičen. Ta posodobitev je Firefox pripeljala na sam vrh lestvice. Lahko bi rekli, da je posodobitev »Quantum« prerodila ta brskalnik. Je precej pametnejši z veliko uporabnimi orodji in hkrati znatno hitrejši kot kdaj koli doslej.

Glavna značilnost te posodobitve je, da uporablja več jeder in nov CSS za manjšo porabo pomnilnika (tudi, ko imamo odprtih več zavihkov). Omogoča tudi do 30% nižjo porabo baterije.

Zanimivost je tudi to, da je Mozilla Firefox neprofitna organizacija, kar lahko pomeni, da jih dejansko naši podatki ne zanimajo tako zelo kot npr. Chrome, saj jih ne morejo prodati razvijalcem za takšno vsoto kot to počnejo drugi.

Spletni brskalnik Firefox ni vedno najhitrejši, pri nekaterih straneh je Chrome še vedno hitrejši, toda ne glede na hitrost in porabo energije ga uvrščam na 4. mesto.

Povzetek 📢

Glede na novo posodobitev nebi rad poudarjal, da je vredno poskusiti tudi Mozillo Firefox. Prepričajte se sami v njihovo boljšo in hitrejše delovanje, hkrati pa uživajte v čudovitih barvah spletne platforme.

5. Microsoft Edge


" Microsoftov novi brskalnik ponuja polno integracijo Windows 10. "

POSEBNOSTI

✔️ Zelo hiter

✔️ Vgrajen bralni način

Zelo slaba kompatibilnost in prilagajanje


Brskalnik Edge je težko primerljiv s Firefox ali Chrome saj je proti njima popolnoma »oskubljen«, toda še vseeno ni tako napačen brskalnik saj ponuja odlično hitrost in enostavnost.

Microsoft Edge je spletni brskalnik, ki je že vgrajen v sam operacijski sistem Windows 10 in že sam po sebi nastavljen na privzeti brskalnik sistema. Trenutno je okoli 80 uporabnih vtičnikov za ta brskalnik kot npr. AD-blocker, upravitelj gesel, zaščite zasebnosti ipd.

Sama platforma Microsoft Edge je res minimalistična, kljub tem pa ponuja predogled zavihka, ko smo na njem z miško. Vsebuje tudi osnovne stvari kot so celozaslonski način, iskanje po zgodovini in pa shrani stran kot HTML. Ugotovil sem, da je v enem izmed testov odrezal presenetljivo najhitrejše med testiranimi brskalniki, ampak pri drugem pa je bil zelo počasen.

Povzetek 📢

Zaradi svoje hitrosti pri enem izmed testov je Edge zasedel 5. in ne zadnje mesto. Izbrali pa smo ga za testiranje, ker še vseeno menimo, da si zasluži svojo pozornost saj je le ta prvi ki ga uporabimo pri prenosu drugega brskalnika, hkrati pa je še vedno dovolj hiter in enostaven za uporabo kot so denimo branje in gledanje posnetkov na spletu.

6. Tor


" Več kot spletni brskalnik - popolnoma nova podoba varnosti na spletu. "

POSEBNOSTI

✔️ Najbolj varno brskanje po spletu

✔️ Blokira piškotke s sledenjem

Zelo slaba hitrost


Prednost Tor brskalnika je, da nudi zanesljivo zaščito proti hekerjem in vladi, saj ima že ob namestitvi prednameščena 2 orodja, ki skrbita za varnost in sicer NoScript in pa HTTPS Everywhere. S tem se naš pravi IP zakrije in tako je lokacija povsem druga, kjer dejansko smo.

Platforma je dejansko starejša verzija Firefox-a, zato ima tudi nekako podoben videz. Privzeti iskalnik je zasebni DuckDuckGo, kateri onemogoča sledenje.

Tor spletni brskalnik bi lahko rekli da je nekakšno orodje, ki nam omogoča popolnoma varen in zaseben vpogled v splet (tudi darknet). Če spadate med ljudi, kateri ne želijo biti opazovani in bi radi nekaj poizvedli brez, da bi bilo to kje zabeleženo je to najboljša rešitev, nikakor pa ne v slabe namene! Definitivno pa priporočamo še kakšen VPN klient za še boljšo varnost.

Po drugi strani pa se je brskalnik Tor najslabše odrezal pri testih. Je precej počasnejši od zgoraj navedenih, toda zaradi svoje zasebnosti in možnosti brskanja po spletu tako imenovanem Dark Web si je priboril mesto pa čeprav zadnje.

Povzetek 📢

Tor je najboljša izbira za anonimno brskanje po spletu. Lahko bi ga opredelili kot orodje, ki vseeno potrebuje dodaten spletni brskalnik za vsakdanjo uporabo. Če pa zraven dodamo še kakšen VPN klient smo zagotovo varni, vendar se moramo navaditi na počasno nalaganje strani in kljub vsemu paziti, kaj počnemo na spletu.

Testi in zaključek

Za zakjuček pa še rezultati testiranja naših spletnih brskalnikov in sicer testiral sem preko Speedometer 2.0. in pa MotionMark 1.1. Kot je razvidno iz slike se je v hitrosti presenetljivo najbolje odrezal brskalnik Microfost Edge, takoj za njim pa mu sledi Opera in nato Vivaldi.

Vendar, ker to ni bil edini pogoj za naše točkovanje je Edge zasedel šele 5. mesto. Slika prikazuje zgolj sistemska testiranja, bolj ključni test pa je seveda uporabniška izkušnja.

Če povzamemo vse skupaj bi lahko rekli, da je za zahtevne uporabnike namenjen Vivaldi takoj za njim pa Chrome, ampak ker sami prisegamo na vizualizacijo in enostavnost, ter postavitev po naših okusih je definitivno najboljša rešitev Vivaldi. Za tiste, ki pa so se dobro seznanili s prejšnjimi različicami Firefox, pa je sedaj le dobra nadgradnja in hitrejše delovanje.

Poleg Vivaldi, Chrome, Firefox ali Opere pa je dobro imeti tudi zasebni prostor na spletu zato toplo priporočamo tudi namestitev Tor-a in uporabo le tega, takrat ko hočemo anonimnost.

DELOVNI ČAS

Računalnike prevzemamo vsak delavnik
po dogovoru z našim serviserjem.

Dopoldan med 10. in 14. uro
Popoldan med 15. in 19. uro
envelopephonemap-marker
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram