Dosegljivi vsak delovnik od 8h do 19h.

Česa pri matični plošči ne potrebuješ?

May 26, 2021

Vse od RGB Led osvetljave do veliko število priključkov in raznih dodatnih rež pripelje osnovno ploščo do precej drage komponente, lahko tudi dražje od same grafične kartice! Medtem, ko vsi potrebujemo čim več usb izhodov, je le nekaj uporabnikov, ki potrebuje 10 diskov ali celo 2 Ethernetna priključka.

Predstavljam ti nekaj dodatkov na matičnih ploščah, ki je za (večino) neuporabna in ti tako prihranim nekaj denarja.

Več kot 6 SATA priključkov

Zakaj tega ne potrebuješ: Vedno je dobro imeti rezervo priključkov za dodatni disk ampak istočasno je dobro pomisliti – »Koliko jih bom dejansko potreboval istočasno?« S 6-mi SATA priključki imaš lahko 6 SSDjev, ter po vsej verjetnosti imaš vsaj enega oz. 2 NvME m.2. priključka kar nanese skupno 8 diskov. Če recimo nimaš m.2. priključka ti še vseeno ostanejo 4 priključki, kar se dovolj za večino uporabnikov.

Zakaj bi to potreboval: Če sestavljaš domači strežnik ali Workstation na katerem bo ogromno podatkov potem je smiselno razmisliti o več kot 6 SATA priklopov. Le poskrbi, da ima tvoje ohišje dovolj prostora za vse diske.

2.5Gb ali 10Gb Ethernet priključki

Zakaj tega ne potrebuješ: Standardni 1Gb priključek, ki ga vsebujejo tudi najcenejše matične plošče je več kot 10x hitrejši od večine domačih povezav, torej je smiselno imeti hitrejši priključek le v primeru kopiranja datotek v svojem lokalnem domačem omrežju. Zapomni pa si tudi to, da če želiš izkoristiti hitrejšo povezavo bo morala imeti tudi druga naprava (NAS in usmerjevalnik) tako hitrost Ethernet priključka.

Zakaj bi to potreboval: Če delaš z velikimi datotekami, ki jih seveda tudi varnostno kopiraš na splet , potem boš zelo hvaležen za to hitrost. Starejši Gigabit Ethernet priključek kopira datoteke z hitrostjo nekje 125MBps, precej manjša hitrost, kot recimo kopiranje na zunanji SSD.

Več Ethernet priključkov

Zakaj tega ne potrebuješ: Obstaja možnost, da bi Ethernet priključek prenehal delovati, prav tako obstajajo bistveno cenejše rešitve če pride do tega, kot pa nakup dražje matične plošče zaradi 2 ali več ethernet priključkov. Dražji modeli matičnih plošč imajo tudi vgrajen Wi-Fi, kateri zadošča za domačo 100 Mbps povezavo, če je le usmerjevalnik dovolj blizu in brez dodatnih motilcev signala.

Zakaj bi to potreboval: Nekatere matične plošče z dvojnim ethernet priključkom nudijo NIC povezavo. To pomeni kombiniranje dveh ali več fizičnih Ethernet linkov v en sam. Z drugimi besedami 2x 1Gb/s priključka nudiva povezavo do 2GB/s. Take povezave so odlične pri recimo LAN povezavah in igranju. USB 3.1 Gen 2 (10 Gpbs)

USB 3.1 Gen 2 (10 Gpbs)

Zakaj tega ne potrebuješ: Usb priključki iz generacije v generacijo postajajo hitrejši. Zadnja USB 3.1 Generacija 2 nam je tako prinesla povezavo 10 Gbps (1.250MBps). V primerjavi z 1. generacijo USB 3.1, ki ima hitrost 5 Gbps (625 Mbps) je prenos dokaj hitrejši, vendar tako povezavo dobimo samo z zunanjimi napravami kot npr. USB ključ. Najhitrejši USB ključ, ki pa ni prav poceni lahko doseže okoli 400 MBps.

Zakaj bi to potreboval: Na trgu so že ultra hitri NVMe diski, ki imajo že svojo zunanjo enoto, ki se priklopi preko USB-C. Nekateri diski bi lahko privedli do 5Gbps ali več, sploh če so v RAID SSD sistemu.

Realtek ALC1220 CODEC (Premium integriran zvočni čip)

Zakaj tega ne potrebuješ: Integriran zvok na računalniku se je že zelo razvil zadnje desetletje. Včasih je bila potreba po dodatni zvočni kartici velika sploh pri 5.1 ali 7.1 sistemu. Danes pa nove matične plošče praktično ponujajo že odličen zvok. Med premium čipom in ''navadnim'' praktično ni razlike, oz. je komaj opazna. Da bi slišal razliko moraš prav tako imeti zelo dobre slušalke ali audio sistem.

Zakaj bi to potreboval: Nekateri uporabniki koristijo visoko cenovne in kakovostne slušalke ali zvočnike, kateri so sposobni izkoristiti maximum od zvočne kartice. V primeru, da imaš cenejšo periferijo za zvok razlike ne boš opazil.

PCIe in DRAM pokrov (držalo)

Zakaj tega ne potrebuješ: Za večino je osebni namizni računalnik stvar, katera se ne premika veliko. Obstajajo težke in velike grafične kartice, ki zasedejo tudi do 3 mesta zadnje reže, ampak glede na tisti mali procent držalo za grafično kartico res ni potrebno. Da o ramih sploh ne govorim.

Zakaj bi to potreboval: Bodimo iskreni, malenkostna podpora grafični kartici le ne škodi, kajne? Torej če si eden od tistih, ki se udeležuje LAN partijev in veliko premikaš svoj namizni računalnik, potem je dobro, da imaš podporo grafične kartice.

Slow mode oziroma LN2 Mode

Zakaj tega ne potrebuješ: Extremno navijanje (vsaj zame) je, ko navijaš do svojega maximuma s določenimi tehnikami in dobrim hladilnikom, ter imaš še vedno stabilen sistem pri visokih frekvencah. Obstajajo pa seveda še enthuziastična navijanja, kjer se uporablja LN2 (Liquid Nitrogen) in tam se slow mode uporablja za zagon v »počasnem načinu«, ki naj bi preprečil zmrzovanje sistema. Tudi na prekomernem navijanju ta način ne pomaga.

Zakaj bi to potreboval: Samo za tiste, ki živijo za navijanje in hočejo preko limita naj iščejo osnovne plošče s to funkcijo.

Integrirani video priključki (Hdmi, DP, DVI)

Zakaj tega ne potrebuješ: Če kupuješ ali sestavljaš kakršenkoli gaming računalnik potem predvidevam, da boš kupil tudi grafično kartico? V tem primeru ne potrebuješ dodanih video priključkov saj je (VGA) na vseh novejših matičnih ploščah, ostale ti pa tako ali drugače ponuja tvoja grafična kartica.

Zakaj bi to potreboval: To, da grafična preneha delovati ni nemogoče, zato ti takrat prav pride dodaten integrirani priključek sploh če imaš monitor s hdmi ali display port priključkom. Eden izmed načinov je, da vstaviš drugo grafično kartico in preveriš, ali pa poskusiš preko integriranih priključkov – če le imaš procesor z integrirano grafiko. Kot omenjeno VGA zagotovo imaš, kaj več pa odvisno od cene matične plošče.

ZAKLJUČEK

Ob nakupu matične plošče, ki je hkrati najpomembnejši del računalnika, saj vse teče preko te komponente je dobro imeti čim več priključkov, novosti ipd. Ampak vse to ima seveda svojo ceno, in vsak evro šteje pri nakupu računalnika. Vse zgoraj našteto dodaja vrednost in hitro smo preko 100-150€, ki je za marsikoga že velika vsota za nakup ''zgolj'' matične plošče.

Ali res potrebuješ 1.73 Gbps Wi-Fi, 2.5/10 Gbps Ethernet, LN2 mode ali celo več kot 6 SATA priklopov?
Za mnoge je odgovor NE in tudi proizvajalni to vedo zato je na trgu ogromno matičnih plošč, ki imajo cenovni razpon zelo širok, temu pa primerne tudi dodatke. Največkrat sta v računalniku samo 2 diska (eden je lahko m.2., ki ne potrebuje nobenega sata priklopa), enojno Gigabit Ethernet povezavo in če že kdo hoče navijati procesor bo uporabil nastavitve, ki so že dane v BIOS/UEFI.

DELOVNI ČAS

Računalnike prevzemamo vsak delavnik
po dogovoru z našim serviserjem.

Dopoldan med 10. in 14. uro
Popoldan med 15. in 19. uro
envelopephonemap-marker
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram